divendres, 29 d’agost del 2008

SARSUELA

És un dels plats que acostumo a fer en els dies més assenyalats, dos o tres cops a l'any, ja que és un plat que resulta força car, sobretot si el peix és fresc.
INGREDIENTS per a 6 persones:
6 talls de rap
6 talls de lluç (un lluç palangre)
18 o 24 musclus (3 o 4 musclus per cap)
1 Kg de petxines mida mitjana gran
1 Kg de sípia fresca
Un o dos calamars que facin uns 600 gr.
6 escamarlats
6 gambes
6 llagostins
600 gr, de peix per a fer fumet (cap del lluç...)


1 Kg. de ceba ratllada
1 cabeça d'alls
Julivert
Ametlles
Oli
PREPARACIÓ:
Es neteja el peix. Les petxines es deixen una estona amb aigua i sal per treure la terra. La sípia es talla en daus i el calamar en anelles.
En primer lloc s'agafa una paella es posa oli i es fregeix el lluç i el rap, volta i volta, no massa fregit i es deixa reposar damunt d'un plat amb paper de cuina, perquè vagi traient l'oli del fregit.
Seguidament i després de colar l'oli i posar-ne una mica més es posen les gambes i els escamarlats, volta i volta i es retiren.
Amb aquest mateix oli on hi ha el suc que s'ha després de les gambes i els escamarlats es posa la ceba ratllada, la sípia i el calamer. Es tapa la paella o la cassola i es deixa que es vagi sofregint. Notarem que està bé quan s'hagi begut l'aigua de la sípia.
Preparem les petxines i els musclus i els tirem a dins de la cassola que es vagin obrint. Quan estiguin oberts retirem els musclus i els treurem una closca.
Per a preparar el fumet de peix només cal que posem en una olla els peix del fumet , una ceba, sal i una mica d'oli i el fem bullir durant mitja hora, més o menys.
Si no tenim fumet de peix, podem obrir els musclus al vapor amb una mica d'aigua i aquesta aigua fer-la servir de fumet.
Prepararem una picada amb alls escalivat i un de no escalivat, unes quantes avellanes, una mica de julivert, una mica de fumet. Es pica tot amb un braç de cuina. Aquesta picada, a més de donar gust servirà per a espessir la salsa.
Quan tot estigui fet; és a dir, el lluç i el rap fregit, els musclus amb una closca, la picada preparada s'agafa una paella gran o amb la mateixa cassola, (si creieu que tot hi cabrà), i damunt de la sipia, el calamar i les petxines es co·loquen el rap i el lluç, els escamerlats i les gambes i els musclus. Per sobre es tira una tassa de fumet i la picada i amb el foc lent ha d'anar fent xup-xup. si veiem que s'agafa una mica afegim més fumet de peix. Per a remanar la cassola o la paella no ho farem amb cap cullera ni cullarot, sinó que sacsajarem la paella.
És un plat fàcil, llàstima que resulti tant car. Bon profit.
S'admeten suggeriments.

dilluns, 25 d’agost del 2008

PARADA TÈCNICA: Reflexió en veu alta

Després d'uns dies de reflexió i descans, torno a engegar amb ganes i il·lusió aquest blog però abans m'agradaria compartir amb vosaltres el que ha estat aquest estiu.

En primer lloc, haig de fer esment de la mort d'una persona estimada, el meu sogre, en Joan que ens va deixar el 2 de juliol, als noranta anys. La meva filla Gemma li va llegir el dia de l'enterrament un breu escrit on descriu de manera significativa com era ell. Avi, allà on siguis... et recordarem, et trobem molt a faltar, sobretot la iaia.


Tenies 90 anys,

però això sempre arriba per sorpresa.


Padrí, són tantes les imatges i els records que he tingut aquests dies:

els ous que et preníem de les gallines del pati,

o quan, de petits, ens deixaves menjar amb els dits,

o les teves col·leccions del barça al menjador,

les vivències per aquell treball de la facultat al sofà de casa,

i aquelles sobretaules on tot era la batalla de l'Ebre.


Ens has ensenyat com és un avi ideal,

atent, simpàtic, ocorrent...també tossut i rampellut

sempre amb alguna cosa per explicar,

eres el rei de la casa (tot i ser un republicà).

Dissabte celebràvem els teus 90 anys.

I així, bufant espelmes i rient,et vam dir adeu i fins sempre.

Abans de marxar ens vas dir: estimeu-vos molt
Així ho farem.


Gemma
3 de juliol 2008