divendres, 29 d’agost del 2008

SARSUELA

És un dels plats que acostumo a fer en els dies més assenyalats, dos o tres cops a l'any, ja que és un plat que resulta força car, sobretot si el peix és fresc.
INGREDIENTS per a 6 persones:
6 talls de rap
6 talls de lluç (un lluç palangre)
18 o 24 musclus (3 o 4 musclus per cap)
1 Kg de petxines mida mitjana gran
1 Kg de sípia fresca
Un o dos calamars que facin uns 600 gr.
6 escamarlats
6 gambes
6 llagostins
600 gr, de peix per a fer fumet (cap del lluç...)


1 Kg. de ceba ratllada
1 cabeça d'alls
Julivert
Ametlles
Oli
PREPARACIÓ:
Es neteja el peix. Les petxines es deixen una estona amb aigua i sal per treure la terra. La sípia es talla en daus i el calamar en anelles.
En primer lloc s'agafa una paella es posa oli i es fregeix el lluç i el rap, volta i volta, no massa fregit i es deixa reposar damunt d'un plat amb paper de cuina, perquè vagi traient l'oli del fregit.
Seguidament i després de colar l'oli i posar-ne una mica més es posen les gambes i els escamarlats, volta i volta i es retiren.
Amb aquest mateix oli on hi ha el suc que s'ha després de les gambes i els escamarlats es posa la ceba ratllada, la sípia i el calamer. Es tapa la paella o la cassola i es deixa que es vagi sofregint. Notarem que està bé quan s'hagi begut l'aigua de la sípia.
Preparem les petxines i els musclus i els tirem a dins de la cassola que es vagin obrint. Quan estiguin oberts retirem els musclus i els treurem una closca.
Per a preparar el fumet de peix només cal que posem en una olla els peix del fumet , una ceba, sal i una mica d'oli i el fem bullir durant mitja hora, més o menys.
Si no tenim fumet de peix, podem obrir els musclus al vapor amb una mica d'aigua i aquesta aigua fer-la servir de fumet.
Prepararem una picada amb alls escalivat i un de no escalivat, unes quantes avellanes, una mica de julivert, una mica de fumet. Es pica tot amb un braç de cuina. Aquesta picada, a més de donar gust servirà per a espessir la salsa.
Quan tot estigui fet; és a dir, el lluç i el rap fregit, els musclus amb una closca, la picada preparada s'agafa una paella gran o amb la mateixa cassola, (si creieu que tot hi cabrà), i damunt de la sipia, el calamar i les petxines es co·loquen el rap i el lluç, els escamerlats i les gambes i els musclus. Per sobre es tira una tassa de fumet i la picada i amb el foc lent ha d'anar fent xup-xup. si veiem que s'agafa una mica afegim més fumet de peix. Per a remanar la cassola o la paella no ho farem amb cap cullera ni cullarot, sinó que sacsajarem la paella.
És un plat fàcil, llàstima que resulti tant car. Bon profit.
S'admeten suggeriments.

1 comentari:

Anònim ha dit...

que nomens menjerem sarsuela?